Het Onderhandelmodel

Onderhandelen met resultaat en een uitkomst verkrijgen waar zowel jij als de ander baat bij hebben: dát wil je. Om dit te bereiken moet je de fases van het onderhandelingsproces onder de knie krijgen, deze staan hieronder beschreven. Wie zich hiervan bewust is, kan een gesprek beter structureren en er veel meer uit halen!
Tegelijkertijd is zelfkennis een zeer belangrijke sleutel om invloed te kunnen hebben op jezelf en de ander. In de training Open Onderhandelen staan zowel de methode als persoonlijke ontwikkeling centraal.

Fase 1: voorbereiding
Het onderhandelingsproces begint al voordat de ander tegenover je zit. Wat houdt je relatie met de ander in? Verplaats je in je gesprekspartner, maar bekijk ook je eigen wensen. Empathie op relationeel en inhoudelijk vlak brengt je heel ver. Als je je realiseert met welke aannames je het gesprek ingaat, kun je rekening houden met de gevolgen daarvan en zal je meer inhoudelijk succes boeken.

Fase 2: verbinden
Je wilt een deal sluiten. Dat is een prima doelstelling voor een onderhandeling, maar wie met deze houding een gesprek aangaat, scoort bijster weinig deals. Onderhandelen is namelijk geen eenrichtingsverkeer. Je moet je met de ander verbinden op zakelijk én emotioneel niveau. Bespreek bijvoorbeeld eventuele negatieve emoties die uit het verleden stammen. Dit kan confronterend zijn, maar hierdoor creëer je wel wederzijds vertrouwen en respect – essentiële voorwaarden voor een geslaagde onderhandeling.

Fase 3: verrijken
Vergelijk je gesprek eens met het dichtknopen van een overhemd. Begin je onderaan bij het verkeerde gat, dan kom je niet goed uit. Maak tijdens het onderhandelen een veelbelovende start door interesse te tonen in de ander en de gelijkwaardigheid in het gesprek te bewaken. Ga op inhoudelijk niveau op zoek naar gemeenschappelijke grond in de vorm van belangen en wees creatief in het aandragen van opties. Zo sluit je veel lucratievere deals!

Fase 4: verdelen
Ga op een redelijke manier met de ander in gesprek over een eerlijke verdeelwijze. Dit betekent dat je samen gaat voor gewin op de lange termijn. Zorg ervoor dat jij en de ander zich gelijkmatig inspannen en denk in termen van duurzaamheid. Het bewaken van de langetermijnrelatie werpt altijd zijn vruchten af.

Fase 5: besluiten
Is dit de beste deal die je op dit moment kunt sluiten? En hoe verhoudt de deal zich tot je beste alternatief zonder overeenkomst? Beantwoord deze twee vragen zowel individueel als met elkaar. Denk goed na voordat je overgaat tot een besluit en verras de ander aan het einde van het gesprek niet met een onaangekondigd inhoudelijk alternatief. Je wilt de onderhandeling succesvol besluiten. Wees dus open en helder in de communicatie en evalueer de deal zorgvuldig!

Wil je meer weten?

Wil je in actie?